fallback

Годишната инфлация във Великобритания на най-ниското си ниво от година

Годишният растеж на потребителските цени се забави до 2,9% през март

12:44 | 21.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишният растеж на потребителските цени във Великобритания се забави до 2,9% през март, което е най-ниското ниво за последните 12 месеца. На месечна база инфлацията възлезе на 0,2 на сто.

За понижението на показателя най-силно допринасят цените на енергийните източници, хранителните продукти, безалкохолните напитки и транспортните услуги. Официалните данни на националния статистически офис бяха в унисон с пазарните очаквания.

През февруари потребителските цени на Острова се повишиха с 0,9% на месечна и 3,2% на годишна база.

Въпреки забавянето инфлацията все още превишава с близо един процентен пункт заложеното от Английската централна банка таргет ниво от 2 на сто. Централната банка очаква ръстът на потребителските цени да се забави до 0,3 процента през 2011 г.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на хранителните продукти и горивата, се увеличи с 1,7 процента на годишна база в сравнение с ръст от 1,6% за февруари.

Същевременно индексът на цените на дребно регистрира първото си годишно понижение за последните 49 години. Показателят отчита годишен спад от 0,4 на сто, но остава непроменен в рамките на месеца.

Конфедерацията на индустриалните производители вчера съобщи, че очаква икономиката на страната да се свие с 3,5 процента през тази година.

Час след публикуването на данните британският паунд поскъпва с 0,14 на сто спрямо щатския долар до 1,4579 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 09.09.22 г.
fallback