fallback

Трише повтори: В еврозоната не може да има близка до 0 лихва

Шефът на ЕЦБ обаче не изключва възможността за ново, „много умерено“, понижение на лихвата

12:47 | 18.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише повтори в събота, че основен лихвен процент в еврозоната, близък до нула, подобно на този в Япония, според него „не е подходящ“. Трише обаче не изключва ново, „много умерено“, понижение на лихвата.

„Подчертавам факта, че смятаме, че в нашия случай, като се имат предвид всички елементи, монетарна политика с нулева лихва няма да бъде подходяща“, каза той по време на пресконференция в Токио, цитиран от АФП.

В началото на месеца ЕЦБ за пореден път намали с 0,25 процентни пункта основната си лихва до най-ниско историческо ниво при 1,25%. Това равнище обаче е доста по-високо от основния лихвен процент в Япония, който възлиза на 0,1%. В Щатите основната лихва е определена в границите 0-0,25 на сто, а основният лихвен процент на Английската централна банка е от 0,5 на сто.

„Няма да говоря за другите централни банки, говоря единствено за случая на еврозоната“, подчерта Трише, като не изключи възможността от ново намаление на лихвените нива.

Управителят на централната банка на Испания Мигел Фернандес-Ордоньес, член на Управителния съвет на ЕЦБ, също заяви в средата на тази седмица, че има още възможности за смъкване на лихвите в еврозоната.

По думите на Жан-Клод Трише обаче, ако това се случи, ще е много умерено. По същия начин той се изрази и преди предишното понижаване на лихвения процент.

Друг член на УС на ЕС - Аксел Вебер – изрази становище, че редуциране на лихвата под прага от 1% може да парализира пазара. Според него подобна мярка би спряла всяка инициативност на банките да се кредитират помежду си.

На фона на всички изказвания по въпроса, които бяха интерпретирани по различни начини от пазара, Трише подчерта в събота, че Европейската централна банка е единна в становището си. Той освен това напомни, че институцията има готовност в близко бъдеще да приложи споменаваните вече „неконвенционални мерки“ за поддържане на стабилност във финансовата система.

За какво точно става дума все още е неясно и явно така и ще остане до 7 май, когато е следващата среща на ръководството на банката. Дотогава „няма да посоча никаква индикация какво ще правим“ на събранието, казва Жан-Клод Трише и обещава да разясни предстоящите решения след тази среща.

В изказването си шефът на ЕЦБ не подмина и темата за доверието, като заяви, че счита за основна задача на централните банки, властите и други институции да направят „всичко възможно“, за да възстановят вярата на домакинствата, предприемачи и други икономически играчи в това, че икономиката ще бъде оздравена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 26.08.22 г.
fallback