fallback

Търговският дефицит на еврозоната се свива през февруари

Увеличението на износа с 0,5% на месечна база и спадът на вноса с 0,8% допринасят за намаляването на търговския дисбаланс

13:58 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на еврозоната намаля с близо 26 процента до 4 млрд. евро през февруари благодарение на едновременното увеличение на износа и свиване на вноса. Същевременно производството в строителния сектор намаля за дванадесети пореден месец, след като секторът бе силно засегнат от икономическата криза.

Съобразените със сезонните колебания данни на Евростат се оказаха по-добри от предварителните очаквания за търговски дисбаланс от -4,7 млрд. евро.

Износът на еврозоната се увеличава с 0,5 процента през февруари, а вносът намалява с 0,8 на сто. Стойността на търговския дефицит за януари бе коригирана надолу до 5,4 млрд. евро.

Търговията с основните партньори продължава да се свива, след като през януари износът на еврозоната намаля с близо 12 процента на месечна база, а вносът се сви с 8,3 на сто.

Отделни данни на европейската статистическа служба показаха, че производството в строителния сектор намалява с 1,8 процента на месечна база през февруари. По този начин годишният спад на показателя се ускорява до 11,8 процента.

Днес президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че ръководителите на институцията са готови да направят всичко необходимо, за да възстановят икономическия растеж. Въпреки това бъдещите ходове на ЕЦБ остават неясни поради различните възгледи на членовете на Управителния съвет.

Единната европейска валута отстъпи позиции след данните за търговския дефицит и строителния сектор. Към 13:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3061 долара, с което дневният спад срещу щатската валута се увеличава до 0,9 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 07.09.22 г.
fallback