fallback

Продажбите на дребно в Швейцария със силен годишен спад през февруари

Продажбите на дребно намаляха с 3,8 процента, което надхвърли многократно очакванията за годишен спад от 0,2 на сто

11:25 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в Швейцария намаляха по-силно от очакванията с 3,8 процента на годишна база през февруари. Анализаторите очакваха близо 20 пъти по-малък годишен спад на показателя от 0,2 на сто. Данните на Федералния статистически офис в Швейцария са коригирани с инфлационния индекс и броя на работните дни.

За предходните два месеца годишната промяна в търговията на дребно бе положителна и възлезе на 1,2 процента за януари и 3,6 процента за декември.

Продажбите на дребно, които се запазиха относително стабилни през изминалата година, може да се влошат допълнително под натиска на свиването на износа, нарастващата безработица и затрудненото кредитиране.

Безработицата в Швейцария се увеличи до 3,4 процента през февруари, което е най-високото ниво за последните три години. Годишната дефлация от 0,4 процента също може да влоши перспективите пред сектора през следващите няколко месеца. Мрачната картина бе допълнена и от данните за индекса на производствените цени, които показаха, че производствената дефлация се задълбочава през март.

След новината швейцарската валута загуби 0,16% спрямо щатския долар и към 11:05 ч. местно време един долар се разменя срещу 1,1598 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 24.08.22 г.
fallback