fallback

Потребителското доверие в Япония на петмесечен връх

Надеждите за възстановяването на втората по-големина икономика се увеличават

10:33 | 17.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доверието на японските потребители се повиши до петмесечен връх през март, което е знак, че надеждите за възстановяване на втората по-големина икономика в света се увеличават.

Индексът на потребителското доверие се увеличи до 28,9 пункта спрямо 26,7 пункта през февруари, съгласно данните на Министерския съвет. Това е третото поредно месечно повишение на показателя, който през декември удари рекордното дъно от 26,2 пункта, по данни на Bloomberg.

Преди една седмица министър-председателят на страната Таро Асо разкри, че правителството ще стартира нов спасителен план за икономиката на рекордно високата стойност от 156 млрд. долара. Създаването на нови работни места и запазването на заетостта ще бъдат основна цел на новите икономически мерки.

Доверието на японските индустриалци също се подобрява значително през последните месеци, като достига осеммесечен връх през март, след като правителството предприе мерки за стимулиране на потреблението и намали пътните такси, за да облекчи разходите на домакинствата и бизнеса.

Вчера стана ясно, че правителството на Япония планира да емитира нови държавни облигации за 71 млрд. долара през тази година, за да подпомогне набирането на необходимите средства за финансиране на програмите за стимулиране на икономиката.

Въпреки това безработицата остава висока, което означава , че е рано да се правят генерални изводи за възстановяване на икономиката.

Според правителството новите мерки ще увеличат брутния вътрешен продукт с два процента през тази година и ще допринесат за откриването на 500 хил. нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
fallback