fallback

Япония планира да емитира облигации за 17 трлн. йени през 2009 година

Правителството търси варианти да набере необходимите средства за спасителните проекти на премиера Таро Асо

09:48 | 16.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Япония планира да емитира допълнително облигации на стойност 17 трлн. йени (171 млрд. долара) през тази година, за да подпомогне набирането на необходимите средства за финансиране на програмите за стимулиране на икономиката, които бяха представени от премиера Таро Асо.

Обмисля се емисия на дълг на стойност между 16 и 17 трлн йени в повече спрямо предварително планираните 113,3 трлн. йени в рамките на фискалната 2009 година, която започна на 1 април, е заявил анонимен източник на Bloomberg.

От предвидената сума по-голямата част щяла да отиде за финансиране на програмите от икономически стимули, докато 6 трлн. йени щели да бъдат заделени за подпомагане на бюджетите на държавните финансови институции.

След новината доходността по държавните облигации на Япония се задържа в близост до високите си нива, които бяха достигнати миналата седмица. Тогава финансовият министър на страната заяви, че облигации за над 10 трлн. йени ще бъдат продадени за финансиране спасителните програми.

Към момента Япония притежава най-големия публичен дълг в света, което може да окаже натиск върху финансите и валутата на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
fallback