fallback

Рекордно ниска степен на използване на производствения капацитет в САЩ

Степента на натоварване на производствените мощности се понижи до 69,3 процента, а индустриалното производство намаля с 1,5%

17:16 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Степента на натоварване на производствения капацитет в САЩ се понижи до 69,3 процента през март, което е най-ниската стойност на показателя от началото на изчислението му през 1967 г. Същевременно индустриалното производство се сви с близо 13 процента на годишна база, което е най-силното процентно намаление за последните десет години.

Степента на използване на капацитета представлява съотношение между действителния обем на производството и неговия възможен обем. Производствената активност се понижава във всички индустриални сектори с изключение на комуналните услуги, където степента на натоварване се е повишила слабо.

Стойността за предишния месец бе ревизирана надолу до 70,3 процента. Данните на Федералния резерв се оказаха по-лоши от пазарните очаквания за понижение на степента на оползотворяване на производствените мощности до 69,7 процента.

Очаквано лоши бяха и данните за индустриалното производство в САЩ, което намаля с 1,5 процента през март. Показателят повтори месечното си понижение от 1,5 процента, отчетено през февруари. Пазарът очакваше по-малък спад от 0,9 процента на месечна база.

За последните 12 месеца индустриалното производство се е свило с 12,8 на сто, което е най-силният годишен спад от декември 1998 г. досега. В рамките на първото тримесечие на годината показателят се понижава с рекордните 20 процента на годишна база.

Намалява индустриалното производство във всички включени категории, с изключение на производството на моторни превозни средства и части за тях, което леко се увеличава през март, но все пак остава много под нивата отпреди една година.

След лошите данни за индустриалния сектор в САЩ щатската валута прекъсна възходящото си движение спрямо еврото и отстъпи до 1,3188 долара за евро към 17:10 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:30 | 07.09.22 г.
fallback