fallback

Годишна дефлация в САЩ за първи път за последните 54 години

Потребителските цени изненадващо се понижиха с 0,1% на месечна и 0,4% на годишна база

16:11 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските цени в САЩ изненадващо се понижиха с 0,1 процента през март, което не оправда пазарните очаквания за месечна инфлация от 0,1 на сто. На годишна база цените са се понижили с 0,4%, спрямо очаквана дефлация от 0,1 на сто. Това е първата годишна дефлация от 1955 г. досега.

През февруари цените на стоките, включени в потребителската кошница, се увеличиха с 0,4% на месечна база и 0,2% за годината.

Дефлацията се дължи в най-голяма степен на поевтиняването на енергийните ресурси с 3% в рамките на месеца. Цените на хранителните продукти намаляват за втори пореден месец, като през март понижението възлиза на 0,1%. Силно поевтиняват и транспортните услуги – с 1,1% на месечна база и 13,1% в рамките на годината.

Същевременно основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на промените в цените на хранителните продукти и енергийните ресурси, се повиши с 0,2% на месечна база. Това е третият пореден месец, в рамките на който показателят се увеличава. По този начин годишният ръст на цените възлезе на 1,8 процента. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за по-слаб месечен ръст от 0,1% и годишен ръст от 1,7%. През февруари основният индекс на потребителските цени също се повиши с 0,2% на месечна база и 1,8% за годината.

Отделни данни показаха, че индикаторът Empire State Index, който следи състоянието на производствения сектор в щата Ню Йорк и перспективите пред бъдещото му развитие, се е повишил до -14,7 пункта през април спрямо отрицателната стойност от 38,2 пункта за март. Резултатите от изследването на Федералния резерв в Ню Йорк изненадаха приятно анализаторите, които очакваха далеч по-слабо повишение на показателя до -35 пункта.

Изследването обобщава резултатите от проучване сред 100 производители от различни индустрии в щата Ню Йорк. Стойност на индикатора над нула означава, че условията в производствения сектор се подобряват.

Новината доведе до поскъпване на щатската валута спрямо еврото и към 15:55 валутната двойка EUR/USD се котира при нива от 1,3175, спрямо 1,3194 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 04.09.22 г.
fallback