fallback

Британската лира достигна тримесечен връх срещу долара

Причина за поскъпването станаха положителни новини за пазара на жилища в страната

15:21 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският паунд се разменяше за 1,5038 щатски долара на международните валутни пазари днес. Това е най-високият разменен курс на британската валута спрямо щатския долар от средата на януари досега.

Причина за силното поскъпване бе проучването на жилищния пазар в страната, направено от Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (Rics). Резултатите от анкетата показаха, че запитванията за покупка на жилище са се увеличили за пети пореден месец през март, предаде BBC.

Паричната единица на Обединеното кралство успя да поскъпне и срещу еврото, като отчете шестседмичен връх от 1,13 евро за 1 британска лира.

В средата на януари стерлингът достигна 24-годишно дъно, като поевтиня до 1,35 щатски долара, след като стана ясно колко силно е пострадала английската икономика от кризата.

Въпреки позитивните сигнали, че активността от страна на купувачите на жилищния пазар може да се засили, проучването показа още, че всеки от оценителите е продал по-малко от 10 жилища средно през първите три месеца на годината.

Поевтиняването на жилищата в Англия и Уелс продължи и през март, но все пак темпът на спад на цените се забави до най-ниското си ниво за последните 13 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 17.08.22 г.
fallback