fallback

Рязък спад на цените на едро в Германия през март

Годишната дефлация на цените на едро се ускори и достигна рекордната за последните 22 години стойност от 8 процента

10:05 | 15.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Годишната дефлация на цените на едро в Германия се ускори през март и достигна рекордната за последните 22 години стойност от 8 процента. Това е най-силният годишен спад в цените на едро от януари 1987 г. досега, когато цените на едро са се понижили с 8,7%, съгласно данните на Федералния статистически офис. През февруари цените на едро се понижиха с 5,7 процента на годишна база.

На месечна база цените на едро отбелязаха четири пъти по-силен от очакванията спад от 0,9 процента спрямо предходния месец, когато месечният спад възлезе на 0,1%.

Дефлацията се дължи в най-голяма степен на поевтиняването на горивата и петролните продукти с 21,4% за последните 12 месеца и 2,1% в рамките на март. Силно са поевтинели металите и металните изделия – със 17,8 процента на годишна база и 6,2 процента за месеца.

Цените се понижават дори и в селскостопанския сектор, където зърното и зърнените продукти са поевтинели с 42,6% на годишна база и с 4,1% за последния месец. Млякото, млечните продукти и яйцата поевтиняват най-слабо – с 10 процента за годината.

Годишната инфлация в Германия се забави до едва 0,5% през март, което е най-ниското инфлационно ниво от юли 1999 г. досега.

Новината за резкия спад в цените на едро, в комбинация с ниската инфлация и задълбочаването на рецесията в най-голямата европейска икономика, улеснява дилемата на Европейската централна банка дали да намали основния лихвен процент в еврозоната.

Към 10:00 ч. местно време единната европейска валута се разменя срещу 1,3222 щатски долара, което е понижение от близо 0,2 процента в рамките на последния един час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 07.09.22 г.
fallback