fallback

Индустриалното производство във Франция забавя спада, инфлацията намалява

Производството на френските индустриални компании се понижи с 0,5% на месечна база, а годишната инфлация е най-ниска за последните близо 10 години

11:34 | 10.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Активността в индустриалния сектор на Франция понижи темпа на своя спад, а годишната инфлация отчете най-ниското си ниво за последните близо десет години, показаха данните на Националния институт за статистически и икономически изследвания във Франция.

Френското индустриално производство намаля за шести пореден месец през февруари, но все пак темпът на понижение се оказа много по-нисък от очакванията и от спада, отчетен през януари. Производството на френските индустриални компании се понижи с 0,5% на месечна база при очакван месечен спад от 1,1%. През януари показателят намаля с рекордните 3,9 процента на месечна база, след като свиването на потреблението в световен мащаб принуди местните компании да съкращават производството.

Намаляването на производството на хранителни продукти и транспортно оборудване с по 1,1% през месеца допринасят в най-голяма степен за цялостното понижаване на обема на индустриалното производство. Данните показват още, че на годишна база индустриалното производство е намаляло с 15,5% спрямо 14,5% спад, отбелязан през януари.

Същевременно инфлацията във Франция се забави до 0,2% на месечна база през март в сравнение с месечна инфлация от 0,4 на сто за февруари. В рамките на последните 12 месеца цените са се увеличили с 0,3%, което представлява най-ниската годишна инфлация от юни 1999 г. досега. За сравнение, през февруари годишната инфлация е била 0,9 на сто.

Данните за растежа на цените не съвпаднаха с очакванията на анализатори за ръст от 0,3% на месечна и 0,4% на годишна база.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се изчислява съгласно методологията на Евростат, също се повиши с 0,2% на месечна база. Хармонизираната годишна инфлация се забави до 0,4%, спрямо растеж на цените от 1% отчетен през февруари.

Увеличаването на цените на облеклото и обувките след края на зимните разпродажби е една от причините за месечния ръст на инфлацията. Наемите и таксите за комунални услуги също се увеличават леко през месеца. Тяхното поскъпване е частично компенсирано от понижаването на цените на енергийните ресурси, транспортните и комуникационните услуги. Цените на хранителните продукти се запазват стабилни.

Френската централна банка заяви през тази седмица, че вече очаква икономиката на страната да се свие с 0,8 процента за първото тримесечие на годината. Предишната прогноза бе за спад на БВП от 0,6 на сто за тримесечието.

Данните за индустриалното производство и инфлацията не оказаха съществено влияние на валутната търговия. Към 11:30 ч. местно време едно евро се разменя срещу 1,3133 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 29.08.22 г.
fallback