fallback

Безработицата в Канада на седемгодишен връх, изненадващ търговски излишък

Безработицата достигна 8% през март, а търговският дефицит се превърна в излишък от 126 млн. канадски долара през февруари

16:27 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Безработицата в Канада се повиши за пети пореден месец през март, а търговският дефицит се превърна неочаквано в излишък през февруари.

Броят на безработните лица се увеличи и достигна 8% от работната сила през март. Това е най-високото ниво за последните 7 години и се обуславя в най-голяма степен от съкращаването на работни места в производствения и строителния сектор. Данните на канадската статистическа служба съвпаднаха с пазарните очаквания. През февруари равнището на безработица се повиши до 7,7 процента.

Броят на съкратените през месеца работни места обаче надхвърли прогнозите и възлезе на 61 хил. Единствено в сектора на услугите броят на заетите лица се увеличава въпреки резкия спад на заетостта в сектора на финансовите, застрахователните и лизинговите услуги.

От пика на трудовия пазар през октомври миналата година досега работодателите в Канада са съкратили общо 357 хил. служители. Средното заплащане в страната през март се е увеличило с 4,1% на годишна база в сравнение с 3,9% ръст през февруари.

Данните за търговския баланс на страната през февруари показаха, че както износът, така и вносът на стоки са се увеличили след три последователни месеца на резки понижения.

По-силното увеличение на износа, и то във всички отрасли, е причина търговският дефицит от 1,2 млрд. канадски долара през януари да се превърне в излишък от 126 млн. канадски долара през февруари. Канадските компании са изнесли стоки на обща стойност 33,1 млрд. канадски долара, което е с 5,2% повече от януари. Вносът се увеличава с 1,1% на месечна база до 33 млрд. канадски долара, воден от машините и машинното оборудване.

Анализаторите очакваха дефицитът от търговията със стоки между Канада и останалия свят да се увеличи до 1,3 млрд. долара. Причината за изненадващата промяна се крие в съживяването на дейността и износа на автомобилната индустрия.

След новината за елиминирането на търговския дефицит канадската валута поскъпна с повече от 1% и към 16:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,6225 канадски долара спрямо нива от 1,6407 два часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 25.08.22 г.
fallback