fallback

Спад във вноса сви търговския дефицит на САЩ до 9-годишен минимум

Отрицателното салдо се понижава с 28 на сто до 26 млрд. долара, което е най-големият месечен спад от октомври 1996 година насам

16:04 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на САЩ отбелязва изненадващо голям спад през февруари, показват разпространените днес данни на търговското министерство на страната. Отрицателното салдо възлиза на 26 млрд. долара, което е с цели 28 на сто по-малко от отчетените през януари 36,2 млрд. долара.

Основната причина за рязкото свиване на дефицита, което е най-голямо от октомври 1996 година насам, е острият спад на вноса с 5,1 на сто до 152,7 млрд. долара. Това е най-ниското ниво на вноса от септември 2004 г., пише Bloomberg. Свиването на вноса се дължи на пониженото търсене на чужди автомобили, като само японските марки са отбелязали спад на продажбите наполовина.

В същото време американският износ се повишава с 1,6 на сто до 128,6 млрд. долара, воден от засилен интерес към американските фармацевтични продукти, автомобили и телекомуникационно оборудване. Ръстът на износа е доста добро постижение на фона на срива от 50 на сто на експорта на Япония и с близо една четвърт на Германия през февруари.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за търговски дефицит от 36 млрд. долара. Постигнатият дисбаланс от 26 млрд. е най-малкото отрицателно салдо от ноември 1999 година насам.

Увеличаването на износа дава сила на твърденията на Федералния резерв, че експортът ще даде сериозна подкрепа на растежа на икономиката.

Днес американският долар се търгува почти без промяна срещу основните валути, след като през последните часове извърши резки движения. Първоначално зелените пари напреднаха силно заради изказване на члена на управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни, който даде да се разбере, че пред институцията стои вариант лихвеният процент да падне под 1 на сто.

Постепенно обаче новината за свиване на търговския дефицит обърна настроенията и доларът възвърна позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 01.09.22 г.
fallback