fallback

Основната лихва във Великобритания се запази при 0,5%

Английската централна банка ще оцени ефекта от последните мерки, преди да пристъпи към ново разхлабване на паричната политика

14:13 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Английската централна банка взе решение да запази основния лихвен процент на ниво от 0,5%, което бе в унисон с пазарните очаквания. Институцията ще оцени ефекта от последната лихвена редукция, която бе последвана от решение да се инжектират 75 млрд. паунда в икономиката, преди да пристъпи към ново разхлабване на паричната политика.

Последната промяна на лихвените нива бе направена по време на срещата на Управителния съвет на банката в началото на март. За последните шест месеца основната лихва в страната намаля от 5,25 до 0,5 на сто.

Икономическите новини от последните седмици разкриват известно подобряване на цената и достъпността на кредитния ресурс във Великобритания, както и увеличаване на активността в производствения и жилищния сектор. Същевременно инфлацията и безработицата в страната се увеличават.

След като възможностите на основната лихва като инструмент на паричната политика бяха почти изчерпани, АЦБ прибегна и до количествено улесняване. То ще се осъществи чрез изкупуването на държавни и корпоративни облигации за общо 75 млрд. паунда през март, април и май.

Английската централна банка е изкупила активи на обща стойност малко над 26 млрд. паунда от предишната среща на Управителния съвет досега. Ръководството ще оползотвори оставащите близо 49 млрд. паунда в рамките на следващите два месеца.

През последното тримесечие на 2008 г. брутният вътрешен продукт на страната се сви с 1,6 процента, което представлява най-резкият тримесечен спад за последните 28 години. По този начин икономиката официално навлезе в рецесия след понижението на БВП с 0,7 на сто за третото тримесечие.

След новината британския паунд поевтиня леко на валутните пазари и към 14:45 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,4641 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 17.08.22 г.
fallback