fallback

Търговският дефицит на Острова се сви, производствените цени с лек ръст

Дефицитът от търговията със стоки се понижи до 7,3 млрд. паунда през февруари, производствената инфлация остава устойчива

12:55 | 09.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът на Великобритания от търговията със стоки се понижи до 7,3 млрд. паунда през февруари от 7,8 млрд. паунда за предишния месец. Същевременно производствената инфлация се усили слабо през март, тъй като рецесията ограничава поскъпването на суровините.

Търговският дефицит на Великобритания намалява благодарение на увеличаването на износа с 0,4 млрд. паунда и намаляването на вноса с 0,1 млрд. паунда през февруари. Свиването на дефицита от търговията със стоки е съпроводено от намаляване на излишъка от търговията с услуги. Той се понижава от 4,7 млрд. паунда през януари до 4,1 млрд. паунда за февруари.

Данните на Националния статистически офис във Великобритания показаха още, че дефицитът от търговията със страните от Европейския съюз се увеличава, докато този с останалия свят се свива рязко. Цените на износните стоки остават почти непроменени в сравнение с януари, докато цените на вносните стоки се увеличават с половин процент на месечна база.

Същевременно производствената инфлация на Острова е 1% на месечна база, главно под натиска на поскъпването на петрола през март. На годишна база обаче входящите производствени цени отчетоха дефлация от 0,4 на сто. През февруари входящите цени на производителите нараснаха с 0,9% на месечна и с 1% на годишна база.

Същевременно изходящият индекс на производствените цени се повиши с 0,1% през февруари, а годишният растеж на показателя се забави до 2%. През февруари производствените цени на изхода не отчетоха промяна на месечна база, а на годишна база се повишиха с 3%.

Основният индекс на производствените цени на изхода, който изключва влиянието на промените в цените на хранителните продукти, алкохолните напитки и тютюневите изделия, се повиши с 0,2% за месеца и забави годишния темп на растеж до 3,3 на сто. През предходния месец показателят се понижи с 0,1% за месеца и отчете ръст от 3,7% за годината.

По-късно днес Английската централна банка ще обяви решението си за основната лихва, която в момента е на ниво от 0,5 на сто. Пазарите не очакват банката да предприеме нови мерки за разхлабване на паричната политика.

След данните за свиването на търговския дефицит и слабото покачване на производствените цени, паундът добави 0,2% спрямо долара и към 12:30 ч. местно време кросът GBP/USD се търгува при ниво от 1,4665.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 12.09.22 г.
fallback