fallback

Исландската централна банка понижи изненадващо лихвата до 15,5%

Това е второто понижение на основната лихва в рамките на последните три седмици

17:39 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Исландската централна банка понижи изненадващо основната лихва с 1,5 процентни пункта до 15,5%. Ръководството на банката загатна, че са възможни още лихвени редукции, след като икономиката на страната навлезе в най-тежкия си период за последните 50 години.

Намаляването на потреблението предизвика месечна дефлация от 0,6 на сто през март, в резултат на което годишната инфлация се понижи до 15,2%. Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Исландия ще се свие с 10,5% през тази година.

Това е второто понижение на основната лихва в рамките на последните три седмици и се оказа по-високо от очакванията. В края на миналата година страната получи 5,1 млрд. щатски долара заем от Международния валутен фонд, след като трите най-големи банки банкрутираха в рамките на една седмица през октомври.

Централната банка ще продължи да намалява основния лихвен процент с по-малки стъпки и през по-кратки интервали, предава Bloomberg. Ръководството на банката заяви, че няма да допусне лихвените редукции да дестабилизират исландската валута.

Следващата среща на Управителния съвет на банката ще се състои на 8 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:34 | 10.09.22 г.
fallback