fallback

Фабричните поръчки в Германия с шести пореден месечен спад

Влошаването на показателя се обуславя най-вече от свиването на износната търговия и потреблението на немски стоки в чужбина

14:05 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Фабричните поръчки в Германия намаляха за шести пореден месец през февруари, като понижението надхвърли очакванията на пазара, показаха данни, публикувани от Бундесбанк.

Стойността на фабричните поръчки се понижава с 3,5% на месечна база и по този начин низходящият тренд, който започна през септември миналата година, се удължи с още един месец. На годишна база понижението достигна рекордните 38,2 на сто.

През януари индексът на фабричните поръчки намаля с 6,7% на месечна база, като икономистите очакваха понижението да се свие до 2,1% през февруари.

Влошаването на показателя се обуславя в най-голяма степен от свиването на износната търговия и потреблението на немски стоки в чужбина, както и от намаляването на инвестициите в страната.

Данните на Федералния статистически офис показаха, че немският износ се е понижил с 23% на годишна база през февруари, в резултат на което търговският излишък на страната се свива повече от два пъти в сравнение със същия месец на 2008 г.

Данните не оказаха съществено влияние върху курса на единната европейска валута. Към 13:45 ч. местно време едно евро се разменя срещу 1,3248 щатски долара, като в рамките на деня европейската валута е понижила с 0,2% стойността си спрямо долара.

През последните дни еврото се намира под натиска на очакванията на пазара, че Европейската централна банка може да свали основната лихва под 1% спрямо сегашните 1,25% и също да прибегне до нетрадиционни мерки за експанзивна парична политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:23 | 25.08.22 г.
fallback