fallback

Южна Корея подготвя интервенция на пазарите в подкрепа на валутата си

Правителството ще продаде деноминирани в долари облигации на стойност 3 млрд. долара в първи подобен ход от ноември 2006 година насам

09:28 | 08.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Южна Корея планира да осъществи интервенция на валутните пазари, като предвижда продажбата на деноминирани в долари облигации на стойност 3 млрд. долара. Целта на този ход е да бъде подкрепена валутата на страната, която се е обезценила с цели 28 на сто спрямо долара за последните 12 месеца.

Страната предприема първи ход от този род от ноември 2006 година насам. Предвижда се да бъдат продадени облигации с матуритет от 5 години и доходност, която е с 4 процентни пункта по-висока от петгодишните правителствени облигации на САЩ. Очаква се и емисия от десетгодишни облигации, които ще са с премия от около 4,375 процентни пункта спрямо американския си еквивалент, пише Bloomberg.

Операцията ще бъде осъществена на два транша, като техният размер ще зависи от инвеститорския интерес, става ясно от съобщение на банките-мениджъри на емисията до инвеститорите, допълва информационната агенция.

Необходимостта от подобен ход се дължи на силната обезценка на валутата на страната през последната година. Властите се опитват да удържат поевтиняването на вона, но не успяват да постигнат резултат. Заради неуспешните опити валутните резерви на страната са се свили от 264 на 206 млрд. долара в рамките на една година.

С пласирането на емисията са се заели Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch и Samsung Securities Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:45 | 26.08.22 г.
fallback