fallback

Промишленото производство на Острова се сви за 12-ти пореден месец

В рамките на последните 12 месеца промишленото производство е намаляло с 13,8%, което е най-силният годишен спад за последните 28 години

12:37 | 07.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Промишленото производство във Великобритания намаля за 12-ти пореден месец през февруари, съгласно данните на Националния статистически офис. Индексът на промишленото производство се е понижил с 0,9 процента на месечна база, след като през януари отчете рязък спад от 3 на сто.

Все пак индикаторът забавя темпа на своето месечно понижение, което се оказа по-малко от пазарните очаквания за спад от 1,4%.

В рамките на последните 12 месеца промишленото производство е намаляло с 13,8 на сто и това се явява най-силният годишен спад за последните 28 години. През предишния месец показателят се понижи с 12,9% на годишна база. За понижението допринася свиването на производството в 8 от всички 13 производствени сектора, включени в изчислението на показателя.

Индексът, който следи индустриалното производство, също се понижи през февруари. Показателят, който включва производството в минния сектор, комуналния сектор, петролната индустрия и добива на природен газ, се понижи с 1 процент на месечна база. В сравнение със същия месец на миналата година индустриалното производство е намаляло с 12,5 процента. Това също е 12-ти пореден месец, в рамките на който показателят се понижава, което е рекорд от началото на измерването му.

От отделен доклад на Британската търговска камара стана ясно, че износът на промишлени стоки е достигнал най-ниската си стойност за последното десетилетие, а броят на безработните лица може да достигне 3,2 млн. души през следващата година, което е с 1,2 млн. повече от сегашната безработица, предава BBC.

На 9 април предстои срещата на Управителния съвет на Английската централна банка, като мнозинството от икономистите очакват основната лихва да се запази на ниво от 0,5 процента.

След новината британската лира губи позиции на валутните пазари. Един час след изнасянето на данните английската валута се разменя срещу 1,4631 щатски долара, което е с 0,6% по-ниско от нивата на котировките преди данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 31.08.22 г.
fallback