fallback

ЕЦБ може да се намеси на валутните пазари

Такова решение е възможно, ако някоя от основните икономики девалвира валутата си, за да спечели ценово предимство за износа си

17:09 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка може да се намеси на валутните пазари и да осъществи интервенция в курсовете на еврото срещу основните валути, смята членът на Изпълнителния съвет на институцията Лоренцо Бини Смаги.

„Валутните пазари имат склонност да се движат от периоди на преекспониране към подценяване“, коментира той. Поради тази причина трябва да бъде осъществявана „публична интервенция под формата на становища или дори открити действия на валутния пазар“, цитира Bloomberg изказването му.

Политическите лидери от еврозоната изразяват притеснения от поевтиняването на британската лира спрямо еврото с 13 на сто за последната година, като смятат, че заради това рецесията може да се задълбочи допълнително. Причината е, че Великобритания е най-големият търговски партньор на еврозоната.

Въпреки изказването си в подкрепа на интервенциите Бини Смаги не посочва дали институцията се готви за такива. Основна роля тук според него ще играе това дали ръководителите на ЕЦБ решат, че някоя от основните икономики девалвира валутата си с цел печелене на ценово предимство за износа си.

В средата на миналия месец интервенция на валутните пазари започна една от водещите банки в Европа – Швейцарската национална банка. Целта на операциите беше да се спре поскъпването на швейцарския франк срещу еврото, тъй като то поставяше значителни проблеми пред износителите от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
fallback