fallback

Индексът на инвеститорското доверие в еврозоната с изненадващ ръст

Барометърът на инвеститорското доверие достигна -35,3 пункта през април и се възстанови от рекордно ниската стойност отчетена през март

13:38 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на инвеститорското доверие в 16-те страни от еврозоната, публикуван от изследователския институт Sentix, неочаквано повиши стойността си със 7,4 пункта и достигна -35,3 пункта през април. Това е най-високата стойност на показателя от началото на годината досега.

Анализаторите очакваха барометърът на инвеститорското доверие да се повиши по-слабо до -40,7 пункта.

Благодарение на рязкото повишение индексът успява да се възстанови от рекордно ниската стойност от -42,7 пункта, отчетена през март. Резултатите от проучването на института Sentix показват, че оценката на инвеститорите за текущите условия, както и очакванията им за развитието на икономиката се подобряват едновременно.

Докато стойността на показателя остава под нула, песимистичните възгледи на инвеститорите ще се запазят, но с намаляването на отрицателната стойност намалява и техният песимизъм.

Най-силно се е повишил компонентът, който оценява очакванията на инвеститорите за икономическите условия през следващите шест месеца. Показателят е достигнал най-високото си ниво от декември 2007 г. досега и възлиза на -12,5 пункта.

Месечното проучване на института Sentix се провежда сред около 2 800 инвеститори в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:27 | 08.09.22 г.
fallback