fallback

Продажбите на дребно в еврозоната падат, производствената дефлация расте

Продажбите на дребно са намалели с 4% на годишна база, а производствената дефлация достига рекордната годишна стойност от 1,8 процента през февруари

12:56 | 06.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 0,6% на месечна база през февруари, което е два пъти по-силен спад от пазарните очаквания. На годишна база търговията на дребно бележи изненадващо понижение от 4% при очакван спад от 2,5 на сто. Същевременно производствената дефлация достигна рекордната годишна стойност от 1,8 процента през февруари.

Силното понижение в рамките на последните 12 месеца се дължи на свиването на консумацията на хранителни продукти, тютюневи изделия и алкохолни напитки с 3,7% на годишна база. С толкова намалява и потреблението на нехранителни продукти, съгласно данните на европейската статистическа служба. През януари продажбите на дребно отчетоха ръст от 0,1% за месеца и понижение от 2,2% за годината.

Търговията на дребно в най-голямата икономика в еврозоната – Германия, намалява с 0,2 на сто в рамките на един месец и с 0,9 на сто на годишна база. Най-силно са намалели продажбите на дребно в Португалия – с 1,8% на месечна и 2,5% на годишна база, следвана от Испания с месечен и годишен спад от съответно 0,8 и 9 процента.

Цените на фабричните стоки са се понижили с 1,8% на годишна база, а месечната дефлация възлиза на 0,5%. Понижението е продиктувано от силния спад на цените в енергийния сектор с 0,7% на месечна и 4,5% на годишна база.

Анализаторите очакваха понижение на цените от 0,5% на месечна и 1,5% на годишна база. Като се изключи влиянието на цените в енергийния и строителния сектор, индексът на производствените цени се е понижил с 0,4% на месечна и 1% на годишна база. През предходния месец производствените цени се понижиха с 1,1% на месечна и с 0,7% на годишна база.

Засилването на производствената дефлация може да има лоши последици за икономиката на еврозоната. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира преди седмица, че икономиката на еврозоната може да се свие с 4,1% през тази година.

След изнасянето на данните еврото отстъпи леко позиции на валутните пазари. Едно евро се равнява на 1,3516 долара към 12:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
fallback