fallback

Секторът на услугите в САЩ се свива за шести пореден месец

Индексът, който измерва бизнес активността в сектора на услугите, се понижи до 40,8 пункта през март спрямо 41,6 пункта за февруари

17:58 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата активност в сектора на услугите в САЩ се свива за шести пореден месец през март, съгласно данните публикувани от Института за управление на предлагането в САЩ (ISM). Трайното увеличаване на безработицата в страната, която достигна 8,5% , намалява разполагаемия доход на домакинствата, в резултат на което те употребяват по-малко услуги.

Третичният сектор генерира над 80% от брутния вътрешен продукт на САЩ и в него попадат банките, авиолиниите, хотелите, ресторантите и др.

Съставният индекс, който измерва бизнес активността в сектора на услугите, се понижи до 40,8 пункта през март спрямо 41,6 пункта отчетени за февруари. Анализаторите прогнозираха леко повишение до 42 пункта.

Стойност под 50 пункта означава, че състоянието на сектора се влошава, защото активността намалява. Най-силно намалява компонента, който следи нивото на заетостта в сектора – с повече от 5 пункта до 32,3 пункта. Това е поредното потвърждение за влошаването на състоянието на пазара на труда.

След новината щатският долар отстъпва леко позиции срещу еврото на валутните пазари до 1,3416 долара за евро към 17:50 ч. местно време.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:04 | 07.09.22 г.
fallback