fallback

Безработицата в САЩ на най-високо ниво от близо 26 години

Общият брой на закритите работни места в неселскостопанските отрасли на икономиката достигна 5,1 млн. от началото на икономическата криза

15:58 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката на САЩ се понижи рязко с 663 хил. през март. По този начин равнището на безработицата в страната достига 8,5%, съгласно данните на Министерството на труда. Това е най-високото ниво на безработица за последните близо 26 години.

По този начин общият брой на закритите работни места в неселскостопанските отрасли на икономиката достигна 5,1 млн. от началото на икономическата криза през декември 2007 г. досега.

Пазарните очаквания бяха за по-малко съкращаване на работни места с 8 хил. до 659 хил. През февруари броят на съкратените работните места в неселскостопанските отрасли възлезе на 651 хил., а равнището на безработица в страната бе 8,1%.

Слабите данни за заетостта се обуславят от увеличаващата се безработица в строителния сектор, където през последния месец са закрити 126 хил. работни места, в производствения сектор, където са закрити 161 хил. работни места, и в сектора на професионалните консултантски услуги, където са закрити 133 хил. места.

Вчера стана ясно, че броят на трайно безработните лица в САЩ е достигнал рекордната стойност от 5,73 млн. души, а новите молби за помощи за безработица са се увеличили до 669 хил. за последната седмица на март. Това е най-високата стойност на показателя от октомври 1982 г. досега.

Данните за заетостта на Министерството на труда показаха още, че средното почасово заплащане в страната се е увеличило 3 цента, или с 0,2%, до 18,5 долара на час, което отговори на средните очаквания на анализаторите.

След обявяването на данните за безработицата, котировките на USD/JPY скочиха над 100 йени за долар. Единната европейска валута и швейцарският франк също загубиха позиции спрямо долара. В рамките на половин час еврото поевтиня с 0,7% до 1,3376 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 08.09.22 г.
fallback