fallback

Активността в сектора на услугите в еврозоната и Великобритания забавя спад

Индексът на бизнес активността в сектора на услугите се повишава във всички големи европейски икономики

13:42 | 03.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на икономическата активност в сектора на услугите се повиши във всички големи европейски икономики през март, въпреки че стойността му продължава да е под границата от 50 пункта.

Индексът на бизнес активността за сектора на услугите в еврозоната се увеличи повече от очакваното и достигна 40,9 пункта през март в сравнение с 39,2 пункта за февруари. Причина за по-силното повишение е оживлението, което се наблюдава в сектора на услугите в най-големите европейски икономики – Германия, Франция, Италия и Испания.

И в четирите страни показателят се оказа с по-висока финална стойност от предварителните данни на изследователския институт Markit/CDAF. Това изненада мнозинството от икономисти, които очакваха предварителните данни да се потвърдят. Въпреки това стойността на индекса остава много под 50 пункта, които са разделителната граница между увеличаването и свиването на икономическата активност в сектора.

Индексът за сектора на услугите в еврозоната се изчислява на базата на проучване сред 2 000 компании в Германия, Франция, Ирландия, Италия и Испания, които създават около 83 процента от продукта в сектора на услугите и е много важен барометър за състоянието на икономиката.

След добрите финални данни за бизнес активността в сектора на услугите, комбинираният индекс на бизнес активността също се увеличи до 38,3 пункта. И тук окончателните данни се оказаха по-високи от предварителната прогноза.

Индексът за бизнес активността в сферата на услугите във Великобритания също се повиши като достига най-високата си стойност за последните шест месеца. Индикаторът се повиши от 43,2 пункта за февруари до 45,5 пункта за март. С изключение на нивото на заетостта в сектора, което достигна най-ниската си стойност за последното десетилетие, всички останали съставни компоненти на индекса се повишиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 31.08.22 г.
fallback