fallback

Съкращенията в частния сектор на САЩ продължават да нарастват

Нови 742 хил. работни места са били закрити в частния сектор, като се очаква безработицата в САЩ да се повиши до 8,5% през март

16:05 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Нови 742 хил. работни места са били закрити в частния сектор на САЩ през март, съгласно данните публикувани от ADP Employer Services. Броят на съкратените служители се оказа по-голям от прогнозите на икономисти, които очакваха да бъдат закрити 660 хил. работни места.

Отчетът на ADP Employer Services следи промяната в броя на заетите лица във всички отрасли на икономиката, с изключение на публичния и селскостопанския сектор. Агенцията ревизира данните за предишния месец от 697 хил. до 706 хил. закрити работни места.

Данните на ADP Employer Services се публикуват 2 дена преди подробния отчет на американското правителство за състоянието на пазара на труда и заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката.

Очакванията на анализаторите са, че през март работните места в неселскостопанските отрасли ще намалеят с 662 хил., като само в промишления отрасъл се очаква да бъдат закрити 160 хил. работни места. По този начин равнището на безработица в САЩ може да се повиши до 8,5 на сто през март спрямо 8,1% за февруари.

Отделни данни, публикувани от консултантската компания Challenger Gray & Christmas, специализирана в управлението и развитието на човешки ресурси, също потвърдиха трайния ръст на безработицата в САЩ. Извадката на компанията показва, че големите американски компании са освободили над 150 хил. служители през март, което е три пъти повече в сравнение със същия месец на миналата година. Все пак броят на съкратените служители намалява в сравнение с предишните 6 месеца.

Данните на Challenger Gray & Christmas не са съобразени със сезонните колебания и обхващат само малка част от промените в заетостта в САЩ през месеца.

Данните за заетостта доведоха до леко покачване на еврото спрямо долара. Към 15:50 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при нива от 1,3266 долара за евро спрямо 1,3246 преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 07.09.22 г.
fallback