fallback

Бизнес активността в еврозоната забавя своя спад

индексът, който измерва равнището на икономическата активност в производствената сфера, успява да се възстанови от рекордно ниската стойност, отчетена през февруари

13:07 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес активността в производствения сектор на еврозоната забави своя спад през март благодарение на стабилизацията на показателя PMI във Франция и Германия. По този начин индексът, който измерва равнището на икономическата активност в производствената сфера, успява да се възстанови от рекордно ниската стойност, отчетена през февруари. 

Съгласно окончателните данни на изследователския институт Markit стойността на индекса PMI се е повишила до 33,9 пункта през март спрямо 33,5 пункта за февруари и 52 пункта преди една година. Окончателните данни на изследователския институт не съвпаднаха с предварителните данни за повишение до 34 пункта, което мнозинството от икономистите очакваше да се запази.

Бизнес активността в производствения сектор остава ниска. Обемът на новите поръчки продължава да намалява, главно под натиска на скъпото евро и свиването на потреблението. Най-тревожни обаче са данните, които показват, че заетостта в производствения сектор се е понижила до най-ниската си стойност за последните 11 години, в рамките на които се провежда проучването.

Барометърът на активността в производствения сектор на 16-те страни в еврозоната се изчислява на базата на проучване сред водещи компании в Германия, Франция, Ирландия, Италия и Испания, които създават повече от две трети от продукцията в сектора. Стойност под 50 пункта е знак за намаляване на активността в сравнение с предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 30.08.22 г.
fallback