fallback

Продажбите на дребно в Германия с изненадващ годишен спад от 5,3%

Търговията на дребно намалява в резултат от увеличението на безработицата до 8,1 процента през февруари

10:06 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в Германия изненадващо намаляха с 5,3% през февруари в сравнение със същия месец на 2008 г. и с 0,2% спрямо предишния месец.

Съобразените със сезонните колебания и инфлацията данни на Федералния статистически офис се оказаха по-лоши от предварителните прогнози. Икономистите очакваха търговията на дребно в най-голямата европейска икономика да отчете ръст от 0,3% на месечна база и да забави годишния си спад до 1,2 на сто.

Понижението на продажбите на дребно е пряк резултат от нарастването на безработицата в страната, която се повиши до 8,1 процента от работната сила през февруари. Свиването на износа, който генерира близо една трета от брутния вътрешен продукт, принуждава немските производители да намаляват производството и да съкращават служители.

За предишния месец януари оборотът от търговията на дребно се понижи с 1,4% на годишна база и с 0,9 на сто в рамките на месеца.

Негативните данни не успяха да окажат натиск върху единната европейска валута. Към 9:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3197 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 08.09.22 г.
fallback