fallback

Ръстът на инфлацията в еврозоната се забавя наполовина

Потребителските цени нарастват с едва 0,6 на сто на годишна база през март, което доближава еврозоната до дефлация

12:23 | 31.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските цени в еврозоната забавя ръста си наполовина през март, показват предварителните оценки на Евростат. Нивото на инфлация в 16-те страни, които използват еврото като обща валута, е едва 0,6 на сто на годишна база.

През февруари статистиката отчете забавяне на инфлацията до 1,2 на годишна база, което означава, че през март поскъпването на живота се е забавило наполовина. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за ръст на потребителските цени с 0,7 на сто.

Публикуваните днес данни са предварителни и не съдържат детайлизирана информация. Въпреки това те могат да се смятат за достоверни, тъй като за последните 24 месеца предварителната оценка на Евростат е съвпаднала с окончателните данни, а в седем от случаите отклоненията са били в рамките на 0,1 процентни пункта.

Допълнителното забавяне на инфлацията може да принуди Европейската централна банка да предприеме нова редукция на лихвения процент в еврозоната. Инфлационният таргет на институцията е в рамките на 2 на сто, което се смята за здравословна за икономиката инфлация.

Днес еврото поскъпва с 0,6 на сто срещу долара, като в 12:15 часа българско време двете валути се разменят по курс от 1,3274 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 04.09.22 г.
fallback