fallback

S&P смъкна рейтинга на Унгария

Рисковата оценка на правителствения дълг на страната вече е на най-ниското от нивата, считани за подходящи за инвестиция

17:32 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи оценката на дългосрочния дълг на Унгария с едно ниво до ВВВ- . Така рейтингът на правителствените облигации вече е на най-ниската от считаните за подходящи за инвестиране оценки и с едва една стъпка над групата на т.нар. нискокачествени облигации (junk bonds).

Нова редукция на кредитния рейтинг на страната не би била изненадваща, тъй като агенцията постави негативна перспектива, предава Bloomberg.

“Редукцията отразява продължаващото влошаване на основните икономически и фискални индикатори на Унгария. Натискът върху публичните финанси продължава да се увеличава, след като приходите не достигат, а задлъжнялостта на правителството се увеличава“, се казва в мотивите за решението.

Понижаването на кредитния рейтинг се очаква да оскъпи привличането на заеми от Унгария в момент, когато страната прави опити да отговори на изискванията за членство в еврозоната. Според властите влизането в общността трябва да стане между 2012 и 2014 година, допълва информационната агенция.

По прогнози на централната банка икономиката на Унгария ще се свие с 3,5 на сто тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 31.08.22 г.
fallback