fallback

Икономическото доверие в еврозоната е рекордно ниско

Най-силно се влошава потребителското доверие, доверието в индустриалния сектор и в сектора на услугите

14:44 | 30.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът, който измерва икономическото доверие на потребителите и бизнеса в 16-те страни от еврозоната, намаля до 64,6 пункта през март. Това е най-ниската стойност на показателя от началото на измерването му през 1985 г. досега, съгласно данните на Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“ към Европейската комисия.

Икономистите очакваха леко повишение до 65,4 пункта, след като стойността на показателя за февруари бе коригирана нагоре до 65,3 пункта.

Индексът на икономическото доверие в еврозоната проучва очакванията на потребителите и ръководители на компании от индустриалния сектор, строителния сектор, сектора на услугите и търговията на дребно.

Три от петте компонента на показателя се влошават, за да достигат нова рекордно ниска стойност: това са потребителското доверие (-34 пункта), доверието в индустриалния сектор (-38 пункта) и в сектора на услугите (-25 пункта). Доверието в строителния сектор се запазва на нивото от предишния месец (-32 пункта). Единствено при търговията на дребно, доверието се повишава с 1 пункт до -18 пункта.

Днес бяха обявени и данните за доверието на индустриалните производители в еврозоната, което също е достигнало исторически минимум през март.

Индикаторът на бизнес климата в еврозоната се е понижил от ревизираната надолу стойност от -3,4 пункта за февруари до -3,58 пункта за март. Пазарните очаквания бяха за по-слабо понижение до -3,48 пункта.

Понижението на показателя идва след като оценката на мениджърите за индустриално производство, както и очакванията им за активността в производствения сектор се влошиха едновременно.

След обявяването на данните еврото отстъпва срещу щатския долар на валутните пазари. Към 14:30 ч. едно евро се разменя срещу 1,3193 долара спрямо нива от 1,3288 през нощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 06.09.22 г.
fallback