fallback

Дефлация и силен спад в продажбите на дребно в Япония през февруари

Първият спад на цените от девет месеца насам сигнализира за задълбочаване на икономическия спад

10:58 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на потребителските стоки в Япония са се понижили през февруари спрямо същия месец на миналата година, а продажбите на дребно са намалели до най-ниската си стойност за последните седем години. Поредицата от мрачни макроикономически данни сигнализира, че опасността от дефлация, която би задълбочила още повече икономическия спад в Япония, е съвсем реална.

Потребителските цени са намалели с 0,1% на годишна база, съгласно данните на националното статистическо бюро. Това е първата отрицателна стойност на индекса на потребителските цени за последните десет месеца. Като се изключи влиянието на цените на хранителните продукти, потребителските цени са се запазили на същото равнище отпреди година.

Днес стана ясно също, че продажбите на дребно в страната са намалели с 5,8 на сто на годишна база през февруари при очаквания на анализаторите за спад от 3,1 на сто. Най-силно понижение - с 8,2 на сто, са отчели продажбите на големите вериги за търговия на дребно. Това е техният най-голям годишен спад за последните 11 години по данни на Bloomberg.

Рязкото свиване на обема на износа оказва натиск върху експортно ориентираната японска икономика. Индустриалните компании са принудени да съкращават заплати и работници, което на свой ред допълнително свива приходите на домакинствата. По-слабото потребление води до натрупване на стокови запаси, което кара компаниите да прибегнат до големи намаления, за да успеят да продадат своите продукти.

През януари цената на труда в Япония отчете спад за трети пореден месец, което е поредният тревожен сигнал за свиването на потребителските разходи.

Гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава заяви през тази седмица, че ръководството на банката ще посвети всичките си усилия на борбата с дефлационната спирала. Основният лихвен процент в страната е 0,1% в момента и не оставя много възможности на банката да спре низходящото движение на цените с класическите инструменти на паричната политика.

Новините за потребителските цени и продажбите на дребно не се отразиха на търговията с йената. Японската валута се търгуване при нива от 98,71 USD/JPY в 2:00 ч. българско време. Към 10:35 един долар се разменя срещу 97,95 йени, а едно евро – срещу 132,88 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:32 | 01.09.22 г.
fallback