fallback

Доверието на бизнеса в Германия се влошава през март

Текущите условия се влошават поради свиването на потреблението в световен мащаб, което в комбинация със скъпото евро оказва натиск върху немската икономика

11:54 | 25.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Доверието на бизнеса в Германия продължи да се влошава през март, показаха данните на Мюнхенския изследователски институт IFO.

Оценката на мениджърите за текущите условия се е понижила значително, защото свиването на потреблението в световен мащаб в комбинация със скъпото евро, оказва силен натиск върху експортно-ориентираната немска икономика.

Същевременно очакванията за следващата половин година са се подобрили в резултат от намерението на коалицията на канцлера Ангела Меркел да вложи 82 млрд. евро, за да стимулира икономическия растеж на страната, в това число под формата на данъчни облекчения и инвестиции в инфраструктурни проекти.

В началото на тази седмица председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише намекна, че банката е готова да понижи отново основния лихвен процент в еврозоната. Сегашната му стойност възлиза на 1,5 на сто.

Индикаторът за бизнес климата в Германия се понижи от 82,6 пункта за февруари до 82,1 пункта през март. Това е най-ниската стойност на показателя за последните 26 години, предаде Bloomberg. Прогнозираната от икономисти стойност бе малко по-висока: 82,2 пункта.

Оценката за текущите условия се е понижила от 84,3 до 82,7 пункта през март. Индикаторът за икономическите очаквания отбеляза повишение от 80,9 до 81,6 пункта, което е сигнал, че бизнесът очаква условията в страната да започнат да се подобряват през следващите шест месеца.

Индексът на изследователския институт IFO е един от ключовите индикатори за състоянието на най-голямата икономика в еврозоната. Той се базира на ежемесечно проучване на изследователския институт сред 7 000 мениджъри на немски компании.

Новината не предизвика резки колебания в курса на еврото спрямо долара. Към 11:30 ч. българско време единната валута се разменя срещу 1,3463 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:38 | 05.09.22 г.
fallback