fallback

Дефицитът по текущата сметка на еврозоната расте

Силно се влошава салдото по сметките, отразяващи получаването и предоставянето на стоки и доход между еврозоната и останалия свят

13:27 | 24.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът по текущата сметка на 16-те страни от еврозоната се увеличава до 12,7 млрд. евро през януари, съгласно публикуваната от европейската статистическа служба информация. Данните са съобразени със сезонните колебания и отчитат броя на работните дни. 

Дисбалансът на текущите трансфери между страните от еврозоната и останалия свят възлиза на общо -73,9 млрд. евро за 12-те месеца до януари, което се равнява на около 0,8% от техния брутен вътрешен продукт. За сравнение, преди една година еврозоната е имала излишък по текущата си сметка в размер на 17 млрд. евро.

В основата на тази разлика стои влошаването на салдото по сметките, отразяващи получаването и предоставянето на стоки и доход, което преминава от излишък в дефицит.

През предходния месец декември дефицитът по текущата сметка на еврозоната възлиза на 7,6 млрд. евро, което е ревизирана стойност спрямо първоначално обявените 7,3 млрд.

Еврозоната отчита дефицит и по своята финансова сметка, като в рамките на януари се наблюдава отлив на директни и портфейлни инвестиции в размер на 23 млрд. евро. За последните 12 месеца комбинираните директни и портфейлни инвестиции в еврозоната отбелязват нетен излишък от 111 млрд. евро.

Към 13:20 ч. българско време еврото се разменя срещу 1,3560 долара, спрямо нива от 1,3604 преди обявяването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 24.03.09 г.
fallback