fallback

Производствените цени в Германия падат

Немските компании са принудени да намаляват цените и обема на своето производство поради забавянето на потреблението в целия свят

10:44 | 20.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Последиците от задълбочаването на икономическата криза в Германия намериха своето поредно потвърждение в понижението на един от най-важните показатели за икономическата активност в страната.

През февруари производствените цени в най-голямата европейска икономика са с 0,5% под нивото си от предходния месец, което показва, че немските компании са принудени да намаляват цените и обема на своето производство поради забавянето на потреблението в целия свят.

На годишна база цените на ниво производител се повишават с 0,9 на сто, но при очаквания за производствена инфлация от 1,3 на сто. Постигнатият ръст е най-слабият от септември 2007 г. досега. Показателят забавя растежа си за пети пореден месец, предаде агенция Bloomberg.

Като се изключи влиянието на промените на цените на енергията, индексът на цените на ниво производител са се понижили с 0,5% на месечна база и с 0,7% за последните 12 месеца.

Най-голямо е понижението на цените в енергийния сектор - с 0,6% на месечна база - и на цените на полуфабрикатите - с 1,2 на сто.

Данните за производствената инфлацията в Германия не оказаха влияние върху курса на EUR/USD, като към 10:30 часа българско време двойката се търгува при нива от 1,3693 долара за 1 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 03.09.22 г.
fallback