fallback

Жилищното строителство и разрешителните за строеж в САЩ се повишават

Разрешителните за строеж отскочиха от 50-годишното дъно достигнато през януари, а жилищното строителство отчете 22% месечен ръст

16:22 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в САЩ се повиши изненадващо с 3% през месец февруари, показват данните на Министерството на икономиката. Увеличението се дължи в най-голяма степен на 11-процентовия месечен ръст на издадените разрешителни за строеж на еднофамилни къщи.

През месец февруари щатската администрация е издала общо 547 хил. разрешителни за строеж. Пазарните очаквания бяха за допълнително понижение на показателя до 500 хил.

В сравнение със същия период на 2008 г. издадените разрешителни са с 44% по-малко. За сравнение, през месец февруари 2008 г. са били издадени 981 хил. разрешителни за строеж.

Началното жилищно строителство в страната също се повиши неочаквано с 22% на месечна база. Това е първото повишение на показателя за последните 8 месеца и е подхранено от 82% увеличение на строителните дейности по многофамилни сгради.

През месец февруари стартират строителните дейности по общо 583 хил. жилищни обекта. Анализаторите очакваха понижение на показателя до 450 хил. жилищни обекта.

Данните показват ясно, че увеличението на разрешителните за строеж е по-малко спрямо увеличението на началното жилищно строителство. Това означава, че активността в строителния сектор може да се свие отново през следващите месеци.

Новината не доведе до значителни изменения в курса на долара спрямо останалите основни валути. Към 16:00 ч. българско време едно евро се разменяше срещу 1,2950 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 08.09.22 г.
fallback