fallback

В Швейцария вече очакват спад на икономиката от 2,2% за 2009 г.

Икономиката на страната е изложена на риск от дефлация през следващите няколко години

15:04 | 17.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Швейцария коригира надолу своите прогнози за макроикономическото развитие на страната през тази и следващата година, съобщава агенция Bloomberg.

Швейцарският държавен секретариат по икономическите въпроси (СЕКО) прогнозира в своя последен доклад, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се свие с 2,2% през 2009 г. Икономиката ще започне да се възстановява плавно през 2010 г., когато се очаква ръст на БВП от 0,1 на сто.

Докладът предвижда, че износът и инвестициите ще намалеят със съответно 8 и 10 на сто през 2009 г., а нивото на безработицата може се повиши над 5%.

В края на миналата година швейцарското правителство прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 0,8 на сто през 2009 г., за да отчете 1 процент растеж през 2010 г.

Намаляването на световното потребление на химически изделия, автомобилни части и часовници, както и забавянето на производствената активност, ще засегнат износа на Швейцария по-силно от първоначалните прогнози.

През последното тримесечие на 2008 г. икономиката на Швейцария се сви с 0,3%, главно поради намаляването на износа и инвестициите. Обемът на индустриалното производство се сви с 5,9% за последните три месеца на 2009 г., като най-силен спад имаше в текстилната, химическата и машинната индустрия.

Икономиката на страната е изложена на риск от дефлация през следващите няколко години и поради това действията на централната банка ще бъдат насочени изцяло към предотвратяването на този риск.

Централната банка на Швейцария понижи основния лихвен процент до 0,25 на сто миналата седмица и започна да извършва активни валутни интервенции, с които да отслаби силния швейцарския франк.

Швейцарският франк поевтиня с повече от 5% спрямо еврото през последната седмица, в резултат от действията на централната банка. Валутната двойка EUR/CHF се търгува при нива от 1,5344 швейцарски франка за евро към 14:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 03.09.22 г.
fallback