fallback

Руската централна банка: Рублата е стабилна

При признаци на забавяне на темпа на инфлация в Русия Централната банка е готова да мине към понижение на лихвите по рефинансирането

12:30 | 13.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Валутният пазар на Русия се намира в състояние на равновесие, е заявил управителят на Централната банка на Русия Сергей Игнатиев, цитиран от Dni.ru. По думите му през последните седмици се забелязва тенденция за укрепване на рублата и тази тенденция ще се запази и през близките месеци.

В подкрепа на своите думи Игнатиев е отбелязал, че „практически на Централната банка не се налага да провежда интервенции на валутния пазар, т.е. да купува или продава валута, за да изпълнява задълженията си за поддържане на горната граница на двукомпнентната кошница от долар и евро”, която е на равнище 41 рубли.

При поява на признаци на забавяне на темпа на инфлация Централната банка е готова да мине към понижение на лихвите по рефинансирането, съобщава РИА Новости. Председателят на Централната банка на Русия е коментирал, че „сега годишната лихва по рефинансирането е много висока в сравнение с европейските страни – 13%, но и инфлацията в Русия е висока (за февруари е 13,9% на годишна база).

Игнатиев е добавил, че Централната банка разчита на понижение на инфлацията под 13%, но докато това не стане на практика, не може да се очаква лихвата по рефинансирането да се намали, тъй като „неопределеността е много висока”.

Сергей Игнатиев е посочил още, че вследствие на забележимата тенденция за забавяне на изтичането на частни капитали от Русия, то този показател в края на годината може да се окаже значително по-нисък от първоначално прогнозирания от 90 млрд. долара. Игнатиев обаче е отказал да определи колко точно ще намалее спрямо прогнозата изтичането на капитали от страната, допълвайки, че „изтичането или притокът на капитали в дадена страна са доста сложни за прогнозиране неща”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 27.08.22 г.
fallback