fallback

Лихвена редукция и рекордно нисък процент от 1,5% в еврозоната

Еврото поевтинява срещу долара днес, тъй като пазарите предвидиха точно действията на Европейската централна банка

15:03 | 05.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителите на Европейската централна банка взеха решение да понижат лихвения процент в еврозоната с половин пункт до 1,5 на сто. Толкова ниска лихва институцията не е определяла никога от въвеждането на еврото през 1999 година досега.

Пазарите не останаха изненадани от решението на монетарната институция, тъй като още в началото на годината президентът на банката Жан-Клод Трише намекна за такива намерения. Днешният ход на ЕЦБ беше подкрепен и от данните за спад на брутния вътрешен продукт в еврозоната с 1,5 на сто през последното тримесечие на 2008 година.

По-късно днес се очаква президентът на ЕЦБ да даде пресконференция, на която да разясни мотивите и да даде светлина върху бъдещите действия на ръководителите на банката.

Малко по-рано решение за лихвена редукция беше взета и във Великобритания, където лихвеният процент бе смъкнат до 0,5 на сто. Така еврозоната остава с най-високо ниво на основната лихва в сравнение с държави като САЩ, където към момента този показател е 0,25 на сто, Япония – 0,1 на сто, а в Канада е 0,5 на сто.

В очакване на днешното решение еврото изгуби около 0,7 на сто от стойността си срещу долара, поевтинявайки до 1,2551 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:16 | 19.08.22 г.
fallback