fallback

Икономиката на Австралия бележи спад от 0,5 на сто

БВП на страната се е свил през последните три месеца на 2008 г., но страната още не е изпаднала в рецесия

09:30 | 04.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийската икономика е отбелязала спад от 0,5 на сто за последното тримесечие на 2008 година, става ясно от официално съобщение на правителството. Новината се оказа доста изненадваща за пазарите, тъй като предварителните очаквания на анализаторите бяха за лек икономически ръст.

Въпреки отрицателния ръст засега икономиката на Австралия остава вън от глобалната рецесия, тъй като през третото тримесечие на годината статистиката отчете слабо нарастване на брутния вътрешен продукт с 0,1 на сто.

В резултат на забавянето в края на годината икономическият ръст на тихоокеанската държава се ограничава до едва 0,3 на сто за цялата 2008 година, пише АР. Причината за проблемите на страната са свързани с рецесията, в която изпаднаха водещите икономики в света и спадът в потреблението на суровини.

Изненадващо слабите данни имаха мигновен ефект върху валутния и капиталовия пазар. Основният борсов индекс в страната S&P/ASX 200 падна с близо две на сто преди да успее да се стабилизира и да завърши днешната сесия с понижение от 1,6 на сто. Австралийският долар пък отстъпи с почти половин цент до 63,28 американски цента за един австралийски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 26.08.22 г.
fallback