fallback

Понижиха лихвения процент в Канада до рекордно ниските 0,5%

Централната банка продължи кампанията си по редукция на лихвата с цел стимулиране на икономиката на страната

16:52 | 03.03.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Канада взе решение да понижи лихвения процент до рекордно ниското ниво от 0,5 на сто. Така лихвата бе смъкната наполовина, след като преди решението стойността й беше 1,0 на сто.

Този ход идва на фона на зараждащата се дефлация в страната и беше очакван от анализаторите. Сега обаче централната банка ще е принудена да търси и други методи за насърчаване на кредитните пазари, тъй като полето за маневри с лихвения процент вече е твърде ограничено.

Очаква се институцията да предостави по-подробни планове на намеренията си за противодействие на кредитната криза през април, когато трябва да бъде обявена и новата прогноза на централната банка за икономиката на Канада.

Агресивният ход за редукция на лихвата се дължи на бързото пропадане на икономиката на страната в рецесия, смятат анализаторите. През последното тримесечие на миналата година икономиката се сви с 3,4 на сто на годишна база, което е най-големият спад от 1991 година досега.

След решението не настъпи значителна промяна на настроенията на валутните пазари и канадският долар се търгува по курс 1,2934 USD/CAD спрямо американския си съименник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 27.08.22 г.
fallback