fallback

Рекорден спад на индустриалното производство в Япония

През януари то е паднало с 10 на сто на месечна база, което обяснява драстичния спад от над 45 на сто в износа на страната

09:29 | 27.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство на Япония е отбелязало рекорден спад от 10 на сто на месечна база през януари, показват официалните данни на правителството. Подобен срив не е отчитан нито веднъж, откакто се води подобна статистика

Понижението продължава вече четвърти пореден месец и се дължи на негативните ефекти на най-тежката рецесия в Япония от десетилетия насам, пише ВВС. То обяснява и драстичния спад, който отбеляза износът на страната през януари – цели 45,7 на сто на годишна база.

Икономиката на Япония, която е втора по големина в света към момента, изпитва сериозни трудности заради понижаващото се търсене на експортните й продукти на външните пазари. На вътрешния пазар също се наблюдават проблеми, като разходите на домакинствата са паднали с 5,9 на сто през януари на годишна база, допълва ВВС.

Пазарът на труда в страната също е изправен пред сериозни предизвикателства, като броят на безработните се увеличава непрекъснато. Само през миналия месец от работа са били освободени над 200 хил. души.

През настоящата седмица японската йена поевтиня значително спрямо американския долар, което се очаква да даде глътка въздух на износителите от страната. Тази сутрин двете валути се търгуват при курс 97,84 йени за един долар, което е близо до най-високата стойност на зелените пари за последните три месеца.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 11.09.22 г.
fallback