fallback

Износът на Япония пада драстично с над 45%

Стойността на експорта е най-ниска в историята на статистиката, спадът за САЩ е над 50 на сто на годишна база

09:38 | 25.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Японският износ се е свил с над 45 на сто през през януари на годишна база, показват официалните статистически данни. В същото време страната е отчела най-ниския си търговски дефицит от 1979 година насам – 952,6 млрд. йени (9,9 млрд. долара).

Предварителните прогнози на анализаторите бяха за търговски дефицит от 1,2 трлн. йени.

Спадът на износа на месечна база също е доста драстичен – 35 на сто, което показва, че търсенето на японски стоки на външните пазари намалява все повече заради глобалната рецесия. Вносът в азиатската икономика също е отбелязал силен спад – 31,7 на сто на годишна база.

Износът за САЩ е намалял с безпрецедентните 59,2 на сто на годишна база, рекордно е свиването на експорта и за Азия и Европа. Износът за Китай се е свил с 45,1 на сто, а за Азия като цяло – с 46,7 на сто. Това вероятно ще доведе до затваряне на нови фабрики и влошаване на ситуацията на пазара на труда.

Сред основните причини за срива в японския износ е поскъпването на йената с над 23 на сто спрямо долара през 2008 година. То доведе до значително отслабване на позициите на износителите от страната на международните пазари. Като положителен знак за тях обаче може да се разгледа поевтиняването на валутата от над 7 на сто от началото на този месец.

Днес един щатски долар се разменяше за 96,94 йени, след като преди публикуването на данните кросът беше при 96,72 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 19.08.22 г.
fallback