fallback

Румъния с нова неуспешна интервенция върху валутния курс

След като вчера изказване на гуверньора на централната банка не стабилизира курса, днес това не направи и продажба на ДЦК с висока доходност

13:51 | 24.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Румънските власти направиха втори неуспешен опит да повлияят на валутния курс на страната в рамките на два поредни дни. След като вчера гуверньорът на централната банка направи изявление, в което заяви, че валутният курс не отразява фундаментите в икономиката, днес финансовото министерство продаде държавни ценни книжа (ДЦК) с висока доходност.

Нито един от двата хода обаче не повлия на валутните пазари. Продадените държавни облигации са с тримесечен матуритет и бяха реализирани при доходност 11,46 на сто. В резултат от операцията държавата изтегли 2,35 млрд. леи, което е близо 2,4 пъти повече от обявените първоначално намерения.

Плановете на министерството са били да бъдат продадени ДЦК за 1 млрд. леи при максимална доходност от 11,49 на сто. Банките обаче са подали значително по-голям обем поръчки – за 2,961 млрд. леи, съобщава информационната агенция actmedia. Поради тази причина е било решено да бъдат продадени повече ДЦК.

При предишната подобна операция финансовото министерство изтегли 1,71 млрд. леи от пазара, продавайки облигации със средна доходност 12,36 на сто. Държавата продаде правителствен дълг за 6,18 млрд. леи през февруари, както и още 6,56 млрд. леи през януари.

Тези операции имат две основни цели – едната е набиране на средства за публичните плащания, които стават все по-проблемни с оглед оценките, че бюджетният дефицит е достигнал 5,21 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Другата цел е стабилизиране на валутния курс, който се понижава драстично през последните месеци и заплашва икономиката с допълнителни трудности.

Изпълнението на втората цел към момента изглежда непостижимо, тъй като въпреки големите емисии облигации, продадени на банките, валутният курс на страната остава под натиск. Това показва, че интервенцията на валутния пазар с този инструмент до момента не носи резултат.

Резултат не донесе и вчерашното изказване на гуверньора на централната банка. Изявления в защита на местните парични единици вчера направиха ръководителите на централните банки още на Полша, Унгария и Чехия, като в резултат на това валутите на трите страни поскъпнаха.

За разлика от тях румънската лея поевтинява и днес, като централната банка определи референтен курс от 4,2833 леи за едно евро, което е с 0,08 на сто под последния референтен курс за миналата седмица. По време на днешната междубанкова търговия еврото се купува за 4,2817 и се продава за 4,2929 леи, допълва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
fallback