fallback

Азиатските държави създават общ антикризисен фонд от 120 млрд. долара

Страните от региона ще се борят заедно срещу обезценяването на валутите им

09:26 | 23.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавите от Азия ще създадат общ фонд в размер на 120 млрд. долара, които ще бъдат предназначени за защита на валутните им курсове. Новата инициатива идва като пореден опит за борба с последиците от глобалната финансова криза.

Планът е бил договорен от финансовите министри на Япония, Китай, Южна Корея и още десет държави от Югоизточна Азия по време на среща, проведена вчера на тайландския остров Пукет, предава Bloomberg. За окончателното влизане в сила на споразумението и началото на използване на договорените средства не е поставена конкретна дата.

Сумата, която са се съгласили да вкарат държавите във фонда, е с 50 на сто по-висока, отколкото е било първоначалното предложение, направено още през май миналата година. С новата договореност се разширява настоящото споразумение, познато под името инициатива Чанг Мей, което обаче регулира единствено двустранните валутни суапове между държавите.

Фондът може да помогне на централните банки от региона, които не разполагат с достатъчно средства за предпазване на валутите си от спекулативни атаки. Именно заради такива атаки валутните резерви на Индонезия, Тайланд и Южна Корея драстично се обезцениха при предишната мащабна криза в региона от 1998 година.

През последната година много от азиатските валути регистрираха значително обезценяване, което поставя под заплаха регионалната икономическа ситуация. Споразумението се определя като жизнено необходимо „за подсигуряване на пазарното доверие в азиатските икономики“, е заявил пред журналисти тайландският финансов министър.

Около 80 на сто от средствата във фонда ще бъдат предоставени от Япония, Южна Корея и Китай. Очаква се точният размер на вноските на отделните държави да стане ясен при следващата среща на финансовите министри, която е насрочена за месец май.

Повод за съвместните действия дава обстоятелството, че през последната година осем от десетте най-активно търгувани азиатски валути, с изключение на йената, са се обезценили спрямо долара. Лидери по спад са южнокорейскят вон с 37 на сто и индонезийската рупия с 24 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 19.08.22 г.
fallback