fallback

Бернанке: Насърчаването на кредитирането няма да ускори инфлацията

Мерките на Фед са такива, че щом икономиката започне да се стабилизира, парите ще бъдат бързо изтеглени от пазара

20:19 | 18.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Извънредните мерки“, предприети от американския Федерален резерв за възстановяване на кредитните потоци в икономиката няма да доведат до подклаждане на икономиката, смята председателят на институцията Бен Бернанке.

„Значително свиване на отпуснатите суми може да бъде осъществено относително бързо“, смята специалистът. Това му дава увереност, че в момента, когато икономиката започне да се стабилизира, държавните средства могат да бъдат събрани обратно и така да не се стига до инфлационен натиск.

Според Бернанке връщането на икономиката към нормалното й функциониране е основната и единствена задача на Фед в настоящия момент. Това означава, че притесненията относно нивото на инфлация трябва да бъдат пренебрегнати.

„Към този момент, когато глобалната икономическа активност е слаба, а цените на суровините са на ниски нива, ние виждаме малък риск от неприемливо висока инфлация в краткосрочен план; всъщност ние очакваме инфлацията да бъде доста ниска за известен период от време“, заявява Бернанке.

При настоящата ситуация в баланса на Фед има кредити за търговските банки, чуждите централни банки и различни компании за над 1 трлн. долара. Тези пари са отпуснати по различно време и по различни програми, като коментарът на ръководителя на Фед е, че „екстремните времена изискват екстремни мерки“.

Повод за липса на безпокойство сред централните банкери според Бернанке дава фактът, че по-голямата част от въпросните средства стоят под формата на депозити при централната банка или се намират вън от обръщение, което би трябвало да спомогне за потискането на инфлацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 17.08.22 г.
fallback