fallback

Инфлацията на Острова продължава да се забавя

Данните за януари обаче показват сигнали за прекратяване на низходящото движение на потребителските цени

12:03 | 17.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на потребителските цени във Великобритания пада и през януари, като на годишна база инфлацията се забавя до 3,0 на сто. Месец по-рано статистиката отчете поскъпване на живота с 3,1 на сто.

В публикуваните днес официални данни прави впечатление, че темпът на спад на цените се забавя значително, като анализаторите очакваха далеч по-ниска стойност на показателя от 2,7 на сто на годишна база.

Основната причина за забавянето в ръста на цените се явява понижаването на данък добавена стойност от 17,5 на 15,0 на сто. Това означава, че през следващите месеци можем да станем свидетели и на обръщане на тенденцията и ново усилване на инфлацията.

В тази насока влияние може да бъде оказано от страна на понижения до 1 на сто основен лихвен процент на Английската централна банка. По прогнози на институцията основният индекс на потребителските цени може да се понижи до 0,5 на сто.

През януари ръстът на основния индекс на потребителските цени се ускорява до 1,3 на сто на годишна база. Месец по-рано повишението на показателя беше с 1,1 на сто, а анализаторите прогнозираха забавяне до 1 на сто.

След новината курсът на британската валута се повиши, като за около 25 минути лирата поскъпва спрямо долара до 1,4215 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 24.08.22 г.
fallback