fallback

Лихвена редукция и в Египет – първа за последните три години

Страната се включи в глобалната тенденция към по-ниски лихви с рязка стъпка от 1 процентен пункт

10:54 | 13.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Египет взе решение да понижи лихвения процент в страната за първи път от април 2006 година насам, след като инфлацията в страната забави ръста си заради срива в цените на суровините от последните месеци.

Решението на институцията е овърнайт депозитния лихвен процент да бъде смъкнат с 1 процентен пункт до 10,5 на сто, докато овърнайт кредитната лихва се редуцира със същата стъпка до 12,5 на сто, е заявил Саид Ел-Банна от институцията в телефонен разговор, предава Bloomberg.

По този начин Египет се присъединява към глобалната тенденция за по-ниски лихви с цел стимулиране на икономическия растеж. Досега страната оставаше встрани от този процес, тъй като инфлацията препускаше с доста висок темп.

През януари инфлацията в Египет се забавя до 14 на сто, след като през предходния месец е била цели 18,7 на сто. Очаква се в края на настоящата година животът в страната да е поскъпнал с 9 на сто, сочат официалните прогнози на правителството.

С оглед преодоляване на трудностите, предизвикани от глобалната финансова криза властите в страната са разработили пакет от икономически стимули на стойност 30 млрд. египетски паунда (5,4 млрд. долара), съобщи в началото на месеца финансовият министър на Египет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:06 | 15.08.22 г.
fallback