fallback

Понижиха лихвата в Южна Корея до рекордно дъно

Лихвеният процент вече е 2 на сто, централната банка вижда още възможности за редукции

08:55 | 12.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Южна Корея взе решение да понижи лихвения процент в страната до рекордно ниската стойност от 2 на сто. Това стана след редукция с половин процентен пункт рано тази сутрин.

Според гуверньора на банката Лий Тай пред институцията има поле за ново понижение на лихвения процент, тъй като трябва да се вземат мерки за противодействие на икономическия спад в страната. През последното тримесечие икономиката на Южна Корея се сви най-силно за последните десет години.

“Възможността за ново понижение на лихвата все още е отворена. Освен това можем да предприемем и други стъпки за осигуряване на ликвидност“, заяви Тай, цитиран от Bloomberg.

През последните месеци Южна Корея изпадна в рецесия за пръв път от азиатската криза на 1997-1998 година насам, тъй като понесе тежък удар от пониженото търсене на вносни стоки в Китай, Европа и САЩ. Това принуди правителството да започне работа по изготвянето на нов план за стимулиране на икономиката.

След обявяването на решението основният борсов индекс в страната Kospi се понижи с 1,7 на сто, но към момента успява да заличи половината от загубите си и се движи със спад от 0,8 на сто до 1 180 пункта. Валутата на страната губи 0,3 на сто срещу долара и се разменя по курс 1 397,34 вона за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:30 | 07.09.22 г.
fallback