fallback

Инфлацията в Китай продължава да пада, очаква се понижение на лихвата

Поскъпването на живота през януари е едва 1,0 на сто, на ниво производител е отчетена дефлация от 3,3 на сто за месеца

09:41 | 10.02.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инфлацията в Китай продължава да забавя темпа си значително, като през януари той е паднал до едва 1,0 на сто на годишна база, показват официалните статистически данни. Преди месеца поскъпването на живота възлезе на 1,2 на сто, а през ноември – на 2,4 на сто.

Това кара анализаторите да очакват ново понижение на лихвения процент в страната в скоро време. „Очакваме допълнителна редукция от страна на централната банка през следващите месеци, особено с оглед повишението в реалните лихвени проценти“, смятат специалистите от JPMorgan, цитирани от marketwatch.com.

Повод за това дават и данните за индекса на цените на ниво производител, които отчитат дефлация в размер на 3,3 на сто на месечна база. Спадът в производствените цени продължава вече няколко месеца, след като през август индексът им регистрира връх от 10,1 на сто.

През последното тримесечие на миналата година централната банка понижи лихвения процент с 2,61 пункта до 5,31 на сто. Тази година все още не е предприемана промяна в монетарната политика, но такава става все по-вероятна с оглед последните икономически данни.

Растежът в Китай се забави до 6,8 на сто, след като през предходното тримесечие беше отчетено повишение на брутния вътрешен продукт от 9,0 на сто. Развитието на глобалната икономическа криза кара мнозина да смятат, че икономиката на Китай вече е в рецесия, но официалните власти отричат и очакват растеж от 8 на сто до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
fallback